måndag 23 september 2013

Syfodral så bra att ha!

I min ägo har jag ett gammalt syfodral som jag köpte för några år sedan på en samlarmässa. När jag fick syn på det steg min puls och kinderna blev röda. Jag närmade mig det lugnt och försiktigt för att inte visa mig för intresserad. Jag synade det i sömmarna och frågade lite om det. Antikhandlaren sa att de hade köpt det tillsammans med en del samiska saker. Någon närmare proveniens än så fick jag inte.
I Nordiska museets samlingar finns ett liknande fodral. Det är registrerat som sypung och kommer från Vilhelmina i Lappland.
Det är sytt av olika sorters ylletyger i brunt och svart och är kantat med mönstrade bomullstyger.T


Innan jag gjorde detta fantastiska fynd hade jag sytt mig ett eget i i stort sett samma modell. Flera av mina vänner har liknande syetuier och de är verkligen jättefiffiga. De kallas av vissa marsma, ett samiskt ord.
Det här etuiet har en blandning av tyger från jordens olika hörn. Det randiga är en bit "bredda", framvåden från en Rättvikskjol. Det blommiga har jag köpt i Kina. Så är det lite jeanstyg också. Och så ylletyger.Den senaste veckan har jag legat sjuk med feber och hosta. När febern väl gick ner och bara hostan var kvar så fick jag lite inspiration och ork att sy mig två nya syfodral. Mitt första som jag sydde 2004 har blivit slitet av all användning.

Först sydde jag ett lika stort som mitt första, cirka 10 x 17 cm. Istället för en läderrem att stänga med bestämde jag mig för knapp och knapphål. Jag bestämde också att jag inte behöver en så stor och lång "flik" med plats för nålar. I det här fodralet får det plats med ett litet broderi förutom nålar, tråd och garn och sax.När jag hade sytt det här kom jag på att det kunde vara bra att ha ett lite mindre också, ett där det bara får plats med sax, vax och nål och tråd. Detta är ungefär 8 x 10 cm utan flik.


Så nu har jag en trevlig liten samling av syfodral som jag kan använda vid olika tillfällen beroende hur mycket jag ska ha med mig. Det gamla fodralet får bara följa med mig när jag har kurser annars får det stanna hemma.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar