måndag 4 november 2013

Sashiko i Härnösand

En helg i höstas besökte äldsta dottern och jag Härnösand. Där pågår nämligen något fantastiskt: 
En sashiko- utställning! 

Det är fortfarande några dagar kvar av utställningen. Åk dit ni som har möjlighet!


Sashiko är ett broderisätt från Japan. Stygnen man använder är förstygn. Det som också kallas tråckelstygn. Jag föredrar att bruka ordet förstygn, eller upp- och nerstygn. Tycker att tråckelstygn ofta sägs lite nedlåtande. Detta enkla stygn kan kombineras på olika sätt som ni ser i på fotona. Det här sättet att brodera är helt underbart meditativt och rogivande. Jag gillar det verkligen. Det blir ett lugnt och trevligt flyt i och med att man inte funderar en massa på vilka stygn man ska använda.

Nedan följer några bilder från denna härliga utställning. 

Utställningen är en blandning av gamla textilier och nysydda. De nya är gjorda av Hisako Hagiwara, en fascinerande kvinna från Tokyo. Hon var i Sverige tillsammans med sin man i samband med invigningen av utställningen. Dottern och jag var anmälda till en workshop med namnet "Sy en väska". Inspiratör och lärare var Hisako Hagiwara från Tokyo. Hon pratar bara japanska och kursen tolkades till svenska. 

Väskorna på bilderna nedan har Hisako- san sytt. Meningen var att vi skulle göra liknande på kursen. 

På den undre väskan är det knutar på rad. Dessa görs inte som franska knutar. Utan man gör helt enkelt det antal halvslag, "vanlig" knut, som behövs för att få rätt storlek på knuten. Knutarna pressar man ner med fingret mot tyget innan man drar åt dem. När man är klar sticker man ner nålen på avigsidan. Och så upp vid nästa ställe där det ska vara ännu en knut.
Vi fick alla en lika stor tygbit. Det var ett ganska glesvävt bomullstyg, härligt att sy i. Garnet vi sydde med var ett ganska löstvinnat bomullsgarn. Både tyg och garn hade Hisako- san växtfärgat.
Hur vi sen valde att mönstra vårt tyg var individuellt. 

Min väskbit ser numera ut som på fotot nedan. Kanske blir det en väska så småningom, vem vet.


Läs i nummer 5  2013 av Hemslöjd för att läsa om sashiko och om paret Hagiwara från Japan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar