lördag 1 augusti 2015

En ny marsma, ett nytt syfodral.

Före sommaren hade jag en plan på att sy en ny marsma, ett syfodral. Syetui kan det också heta. Kärt barn har många namn. 
När man söker på digitalt museum kan man söka på sypung också. Då får man upp en i Nordiska museets samlingar som liknar min gamla mycket. Den har nummer 194665. Det står att den är från Risträsk, Vilhelmina, Lappland. 

Den gamla som jag har lyckan att äga köpte jag på en antikmässa för några år sen. Av säljaren fick jag veta att de köpt in den samtidigt som en del samiska saker. Något mer fick jag tyvärr inte veta. 

Så här ser min gamla ut:






Min tanke var först att den nya skulle vara väldigt lik den gamla. När den var klar var det bara storleken och modellen som liknade originalet. 

Jag lade till två fickor. En tvådelad för vax och syring. En för min lilla sax. Jag kunde inte låta bli. Jag tycker om att ha ordning på sysakerna. 

Här kommer bilder på de olika delarna innan jag sydde ihop marsman. 

Den tvådelade fickan fick bli cerise med röd kantning. Bakom den är också en ficka, en blå. Den finns på originalet och går inte ända ner i botten. 
Min har ett bomullstyg till foder eftersom jag ville dölja alla sömsmåner från utsidans skarvar. 


Nu har jag satt på "mittflärpen" som är kantad både i övre och nedre kant. Den övre flärpen satte jag mitt bomärke på. 


Så den främre delen. Där lade jag till en ficka där min lilla sax får plats precis. Årtal kan vara trevligt att ha på tycker jag. Både för mig och för de som kommer efter. 



Utsidan hade jag först tänkt att göra av ylletyg som på originalet. Sen blev det en blandning av några av mina blåa favorittyger istället. Längst ner är det vadmal för det är slitstarkt och bra. Sen två tyger från Indigomuseet i Shanghai. Så ett gammalt blåtryck som jag köpt från Tyskland. Till sist ännu en bit från Shanghai. 


Och så här blev den när den är klar. Jag tror att jag kommer att trivas med den. 
Bottenbiten gjorde jag först lite för liten så den gjorde jag om så nu får det plats lite till. 

Till kanten blev det ett loppistyg som jag tycker mycket om. 





















2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Prövar en gång till.Fin tolkning av en gammal förlaga.Till det din personliga tolkning med inslag av japanska/kinesiska traditioner,annan folkkonst och som pricken över iet dr fina korsstygnen.Jag borde också få till en lite färgrikare en.

    SvaraRadera