söndag 13 juli 2014

Att sy om och förädla gamla kläder.

Den här sommaren har jag haft tid att fundera en hel del. Bland annat har jag bestämt mig för att minimera mina klädinköp. Som så många andra gillar jag kläder och tycker om att vara "fin". Jag bryr mig inte om att följa modet men köper ändå ett nytt plagg då och då.

I garderoben i sommarhuset har jag en del som jag bara använder på landet. Varje år gör jag små fynd och hittar sånt jag glömt att jag hade. I år bestämde jag mig för att försöka se kläderna med andra ögon och undersöka deras potential. Dvs se vad det skulle gå att göra med dem. Hittills har jag hunnit med en del men hoppas att hinna lite till under de dagar som är kvar av sommaren.

Den här vita lite småtrista blusen fick nya knappar, pärlemor i stället för de klädda som den hade. Jag passade också på att sy på ett gammalt märkband med initialer. Och så dekorera lite extra med små röda förstygn. Kanhända får den fler stygn en annan dag. Först vill jag använda den för att se om jag gillar den på det nya viset.


I garderoben fanns också ett par jeansshorts som jag brukar använda några gånger per sommar bara. Efter en uppfräschning hoppas jag att de kommer att kännas bättre. Jag gjorde dem lite kortare och vek fållen utåt. Sydde fållen för hand med förstygn, små på rätsidan och längre på avigan. När man viker utåt blir ju sömsmånerna synliga på rätsidan. För att dölja detta tog jag lite till av mina älskade märkband. Det blev helt ok och nu är jag glad åt mina "nya" shorts. Jag känner redan att jag kommer använda dem mycket. Kanske får de till och med följa med till stan i augusti. 


En gammal tunika från förr håller på att bli en blus istället. Jag har helt sonika klippt av en volang nedtill. Det var för mycket volanger och jag kände mig som en femåring, något jag inte är helt bekväm med. 
Jag började med att fixa till knäppningen i ryggen. Även här fick de klädda knapparna ge vika för andra snyggare. Att de är olika tycker jag bara är en bonus. Då får jag välja flera fina på samma plagg. Små röda förstygn är alltid rätt och piffar upp det mesta.
Här är detaljerna i ryggen på den "nya" blusen.


I sista minuten kastade jag ner en bomullskofta i packningen. En ganska trist sak från en av de stora kedjorna. Så en dag när det regnade kom jag på att jag skulle göra den lite roligare. Jag plockade fram ett band ur mina gömmor. Jag tog bort de gamla knapparna som hade samma mullvadsbruna färg som koftan. Så sydde jag fast bandet på knäppkanten. Sen sydde jag dit små pärlemorknappar. Koftan har nu fått ett nytt liv och ett helt annat uttryck. Redan tidigare hade jag börjat ett försök till dekor med små röda förstygn. Jag är inte helt nöjd med broderiet och funderar på att ta bort det. Det här med att sy om och piffa till kläder som man redan har är jättebra tycker jag. Det är roligt att göra och så får kläderna en ny chans. En sorts återbruk även om kläderna fortfarande är kläder. 
Bra för både själen och miljön!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar