måndag 23 maj 2016

Workshop på Etnografiska- Sashiko möter Dalarna

Lördag den 28 maj kl. 12- 16 var det textil hantverksdag på Etnografiska museet i Stockholm. Ovanstående text har jag lånat från Petra Holmgren som är en av dem som tagit initiativ till denna dag. 

Min del under denna dag valde att kalla "Sashiko möter Dalarna". Ett namn som verkligen vållat mig en del huvudbry. Jag har ägnat en del tid att fundera på vad namnet innebär och signalerar. 

Namnet på workshopen speglar mycket det som är jag. En fot i Dalarna med folkkulturen och dräkterna. Och så en fot i världen utanför där Japan och Kina är viktiga. De senaste åren har det japanska med till exempel boro och sashiko blivit en allt större inspirationskälla. 

Sättet att arbeta med olika lappar och förstygn (även andra stygn) som dekor började sommaren 2004. Då gick jag en sommarkurs i Vadstena via Linköpings Universitet. Lärare på kursen var Maria Silfverhielm och Mats Sjöberg, båda två starka personligheter och goda pedagoger. En härlig sommar!

Jag hade tittat en hel del på lagningar på svenska plagg. 
Då gjorde jag bland annat dessa broderier av ylletyger och kattuner:Sedan jag i vintras fick frågan att hålla workshopen på Etnografiska så har jag sytt några "provlappar", som exempel på hur det kan bli. 
Under helgen i Boda ägnade jag ganska mycket tid åt att ordna lappar till workshopen. Tur att jag köpt mig en rullkniv. Många lappar blev det. Deltagarna var väldigt energiska så det gick åt en hel del mer än jag hade räknat med. Jag hade också gjort ett instruktionsblad med stygn och förslag på arbetsgång. Förhoppningsvis var det till hjälp för någon. När det var uppdukat och klart såg det ut  så här:Så småningom blev det mera "vilt" på bordet, ett tecken på att arbetet var igång. 
Många tygbitar valdes ut och kombinerades ihop, många stygn syddes. 
Det var en intensiv dag med 4 grupper med 15 personer i varje grupp. Tiden de hade var 1 timme per grupp. Det gick över förväntan trots den relativt korta tiden. 

Det enda fotot jag lyckades ta under arbetets gång var det nedan. Här kan man se hur koncentrerat det arbetas. Hemma på kvällen var jag trött efter en väldigt rolig dag. 
Tack till alla intresserade deltagare!

Förhoppningsvis blir det någon form av fortsättning på detta arrangemang. 


1 kommentar:

  1. Säkert en fantastisk dag för er alla.Dina tyger och dina instruktioner gör mig helt lycklig.Så vackra rutor/remsor och broderier.

    SvaraRadera