tisdag 31 december 2013

Två lappar till Textilmuseet i Borås

Textilmuseet i Borås har efterlyst lappar i olika textila tekniker. Dessa lappar ska på något sätt användas vid inredandet av de nya lokalerna som museet håller på och flyttar till. 

Jag har vetat om detta ett bra tag men inte riktigt kommit till skott förrän i sista minuten, som vanligt. Eftersom jag har en samling av gjorda lappar som inte har blivit monterade hade jag en del att välja bland. Jag valde en som jag gjorde i somras. Ett härligt rött ylletyg som jag broderat blommor med norskt ullbrodergarn.

Så här ser den ut. Jag ber verkligen om ursäkt för den dåliga bilden, jag vet inte vad som hände.



Den andra lappen har jag sytt på under hösten. Bomullstyget i mitten har jag köpt av en tjej i Japan som har en shop på Etsy. Jag gillar mönstret med gingkoblad. Gingko är ett tärd som finns i bland annat Kina och även på Hornsgatan i Stockholm. För att det är så roligt så har jag sytt med förstygn i bladens konturer. Ett jättebra sätt att förstärka tygets mönster. 

De andra blommiga tygerna kommer från Kina. Det här är ett av mina absoluta favorittyger. Jag brukar kalla det för kinakattun. Tyget finns i en massa olika bottenfärger, röd, grön, turkos, blå, rosa, cerise, ljusblå, svart, lila, orange och vinröd är de jag har sett. Trycken liknar varandra med stora blommor och fåglar i starka fäger. När vi var i Kina för ett år sen fick vi leta ett tag innan vi fick tag på sånt här tyg, men till slut fanns det, tack och lov. En av våra guider sa att det nog inte fanns för det var "ancient", gammalt alltså. Detta tyg användes mycket av bondebefolkningen och jag antar att som med så mycket så vill man ha annat när man får det bättre ställt ekonomiskt.

Så här ser den lappen ut.





Det ska bli spännande att se var dessa lappar kommer att hamna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar