söndag 30 oktober 2016

Böcker för inspiration

Inspiration till mina broderier och "lappbitar"får jag från många håll. 
Jag tittar på folkkonst från olika delar av världen både föremål jag har hemma, sånt jag ser på internet och sånt från böcker. 

Just nu är vi i Boda för att stänga huset inför vintern. I bokhyllan där finns ganska få böcker. Nu har jag tid att ordentligt kika i dem. Hittar dessa nedan som jag tycker mycket om och kan rekommendera. 


"Lanthemmens prydnadssöm" är en jättebra bok om broderi. Mycket historia att läsa. Bilder på många gamla textilier. Och så stygnbeskrivningar i slutet. 


"Sticka mönster" behandlar stickning historiskt. Fina bilder och mycket inspiration. 


"Folkkonst- en värld av prakt och grannlåt" är en av mina verkliga favoriter. Det är foton på föremålen i folkkonstutställningen på Nordiska Museet tillsammans med faktatexter. 


"Nils Månsson Mandelgren- en resande konstnär i 1800-talets Sverige" innehåller teckningar som Mandelgren gjorde när han reste runt i Sverige och dokumenterade hus, föremål mm. Han hade inte kamera utan sina färger. En jättefin bok den också. Sist men inte minst den nyligen utkomna boken "Dräktalmanacka Boda socken Dalarna" av Britt Eklund, granne och vän i Boda. 
I detta praktverk beskrivs dräktskicket i Boda utifrån uppteckningar. Boken är full av fina foton tagna av Jon Holmen, spelman och fotograf. 
Denna bok är en skatt även för dem som inte är inbitna dräktnördar med Boda som sitt område. 

1 kommentar:

  1. Dräktalmanacka och Lanthemmens prydnadssöm ser extra intressanta ut.Den sistnämnda finns förhoppningsvis på biblioteket.Ha det bra där du är.

    SvaraRadera