fredag 10 april 2015

Dags igen. Och favoriter i bokhyllan.

Det var länge sedan jag skrev här. Nu är det dags att väcka bloggen ur vinterdvalan.

I mitt liv har böcker betytt mycket. Bokhyllorna hemma hos oss innehåller en hel del. Här kommer några av mina absoluta favoriter för tillfället.

Kina är ett land som jag har besökt några gånger och som ligger mig varmt om hjärtat. Jag försöker att hitta både fina tyger och intressanta böcker när jag är där. Inte alltid helt lätt.

Boken, "Needlework Interview with Miao Mothers and Daughters", här nedan hade jag turen att få tag på i Shanghai förra våren. Före resan hade jag kollat runt en massa på internet för att hitta spännande saker. Då hittade jag en butik, Urban Tribe, som verkade spännande. Vi besökte den i området Tianzifang. Där köpte jag denna fantastiska bok som handlar om miaofolket och deras textilier. Det är intervjuer med mammor och deras döttrar. All text är på kinesiska, men det gör inget för fotona är underbara. Se själva!

 


På Ebay går det att hitta en massa intressanta saker, både textilier och böcker. En dag beställde jag så efter en del funderande följande bok från Kina. Det var en lång och ganska orolig väntan, men till slut kom den. Och då var det två böcker i en vacker kartong. Även här är texten på kinesiska men fotona och illustrationerna räcker bra.


Även japanska textiler och Japan har länge intresserat mig. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att resa dit än.
För länge sen fick jag syn på följande bok, "BORO Rags and Tatters from the Far North of Japan", i en blogg med japanska textilier. Jag försökte få tag på den men lyckades inte då. Så försökte jag igen i vintras och då lyckades jag. Den är verkligen en liten skatt om man som jag gillar både blå tyger och vackert slitage och lagningar. Den har jättebra texter som finns på både japanska och engelska.

Det var det för denna gången. Nu ska jag ägna mig åt att fundera på vad det är som gör att jag tycker så mycket om och fascineras så av gamla trasiga textilier med lagningar. Och varför jag på senare år, efter en lång paus, har blivit så besatt av blått. Inte för att det är viktigt med svar på dessa spörsmål utan mest för att det är roligt.
2 kommentarer:

  1. Blått känns som en asiatisk färg. Tänk på allt blåvitt porslin som finns också. Kanske därför?
    Tack för titten! Det var intressant.

    SvaraRadera
  2. Så kan det ju vara. Bra tanke!

    SvaraRadera